KUDRAKOFFIN KALAT

Pietarista Helsinkiin muuttanut kauppias Aleksej Kudrakoff perusti kauppaliikkeen Brofeltin taloon vuonna 1841. Elettiin Helsingin kulta-aikaa; vieressä sijaitsevalla Hotelli Seurahuoneella järjestettiin konsertteja, tanssiaisia ja suuririhtinaskunnan päättäjien juhlia. Ullallinnan merikylpylä houkutteli kaupunkiin  Pietarin huikentelevaiset seurapiirit jotka Ruhtinatar Zenaida Ivanova Jusupovin johdolla ”kokoontuivat Kaivopuistoon ammentaakseen aamuisin terveyslähteestä ja iltaisin samppanjapullosta uutta voimaa uusiin mielettömyksiin”.

Läheisissä ”maaseutukartanoissa” oli myös vieraanvaraisuus huipussaan. Kerrotaan, että Herttoniemen kartanon juhlapöydässä oli tapana tarjoilla sesongin mukaisesti mm. ankeriasta, hummeria, ostereita ja kaviaaria. Koska Kudrakoffin ”salubodista” löytyi laaja valikoima aikansa luksuselintarvikkeita kuten tuoretta kalaa, muikunmätiä, kaviaaria, hollantilaista silliä ja eksoottisia hedelmiä, suuntasivat talousmamsellit juhlien lähestyessä usein Kudrakoffille.

Menumme tuo lautasellenne Kudrakoffin tapaan sesongin parhaimmat kalat –  ja alkuun nostamme lasimme Ruhtinatar Zenaida Jusupoville – samppanjalla tottakai!

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Valokuvaaja: K.E. Ståhlberg (1890-1899)